Blogg

28 juni

Den 2-4 juli kommer jag hålla en liten kort semester, men ni är välkomna att skicka sms med tidsbokning. Den kommer jag spendera på Fredrikskans IP i Kalmar där en av Sveriges absolut största agilitytävlingar kommer att hållas, i fyra dagar! Kika gärna in om ifall ni är i närheten!

 

Som sagt så är tävlingssäsongen igång för fullt och jag måste säga att det har gått riktigt bra! Numera är Hrím uppflyttad i klass 2 i både hopp och agility och vi gör vår debut i Kalmar. Tyvärr har Viska dragit på sig en liten skada som vi ännu inte riktigt kan katigorisera. Hon har de senaste två månaderna tappat jättemkt muskler på höger bak men är inte halt och rör sig som vanligt. Den enda gången man märker ngt är när hon sprungit ett agilitylopp och hon blir lite stel. Massören har kollat på henne och veterinären ska också få kika på det, men vi hoppas att lite vila från agilityn och lite uppbyggande träning ska få henne tillbaka på rätt spår igen.

 

 

12 april

Så var äntligen tävlingssäsongen igång och jag har något vettigt att skriva om igen!

Idag åkte vi tidigt som tusan till Trelleborg och tävlade, både Viska och Hrím fick springa idag och båda skötte sig riktigt fint. Viska har tränat ett fåtal gånger under vintern men gick trots detta in och tog en pinne i agilityklassen! När jag gick ut från banan var jag helt säker på att vi dragit på oss massor med fel för jag trodde inte att hon tagit ett enda kontaktfält och slarvade bort massor av sekunder på att hon fick helt hjärnsläpp på mitten och bara stod och grodde. Det har aldrig hänt! Men som sagt, vi snappade åt oss vår andra pinne i agilityklass. I hoppklassen var det väldigt svårt att hävda sig. Lätt bana utan krångligheter innebar många väldigt snabba tider. Viska hamnade på en 19 plats, 20 felfria, med en tid på 26 sek någonting. Vinnaren hade lite drygt 20 sek.

 

Hrím var också jätteduktig! I hoppen tog han slalomen klockrent och höll ett bra tempo runt hela banan. Typiskt att hamna som första utan pinne pga nga få hundradelar. I agilityn är det alltid ngt som strular, men det är aldrig klätterhindren som är problemet. Idag var det en miss i kommunikationen så han störtade rakt in i bommen på andra hindret. Sen stod domaren lite nära när vi skulle in i slalomen så han tappade fokus och missade första porten. Ingen disk men 10 fel.

 

Men vi tar nya tag i morgon, så vi åker till Landskrona och tävlar. Då väntar två klass 1-banor och två öppenklasser. Bra träning!

 

Utöver tävlandet med hundarna så jobbar jag på som vanligt! Det finns fortfarande gott om lediga tider för hästar i Blekinge.

 

 

8 jan

God fortsättning på er! Nu är vardagen tillbaka efter ett par veckors ledighet. Under julen har jag investerat i en ny dator, då min förra började ge upp, i alla fall under de höga krav jag hade på den.

 

Nytt år innebär också att jag är helt redo att utöka min kundkrets! Jag tar emot nya kunder både här nere i södra Skåne, Blekinge och viss mån Halland, så hör av dig om du behöver ha hovslagare. Referenser finns!

 

Träningen av Hrím börjar också gå helt otroligt bra! Vi har börjat jobba upp ett riktigt bra tempo och jag börjar få lite kläm på hur jag ska motivera upp honom när han blir låg eller "dör" lite. Det svåraste är att hålla tempot uppe när det blir det mer och svårare svängar, men även där börjar det gå framåt. Jag har blivit väldigt inspirerad av s.k. "Running Contacts" vilket innebär att hunden ska springa allt vad den kan på kontaktfältshindren men ändå träffa just kontaktfälten. Träningen för att få klockrena sådana här kontaktfältsträffar är lång, så jag tar en liten genväg. Hrím tar ju redan kontaktfälten när jag är där och visar honom, men nu vill jag ha lite mer tempo så det är det vi jobbar med nu. Riktigt roligt är det!

 

 

20 nov

Nu har hösten verkligen kommit och det är bara en månad kvar till julafton. Jobben rullar på och när jag inte har jobb hemma spenderar jag den mesta tiden i Karlskrona där min pojkvän bor. Därför tar jag även emot kunder i Blekinge, så välkommen att boka tid!

 

 

22 sept

Idag är det lite gladare miner från min sida! Rallylydnadstävlingen i Trelleborg idag gick lite bättre än i Skurup. Idag var Hrím glad och skapligt fokuserad, men framför allt inte låg och osäker, så idag skrapade vi ihop 86 poäng. Nu har vi i alla fall två godkända resultat. Tyvärr är matte inte med i svängarna så missade anmälningstiden för rallytävlingen i Ystad, så det får nog vänta till december innan vi får vårt tredje resultat.

 

 

11 sept

Nä tävlingen i söndags gick rent ut sagt skit! Gud vad besviken jag var på honom! Vet inte vad, men han blev låg, sniffade och gjorde inget som han skulle. Frustrerande när det kvittar vad man gör, han bara fortsätter på sitt spår! Nu har vi dock inga agilitytävlingar inplanerade utan bara rallytävlingar, så det är bara att träna.

 

I övrigt flyter jobben på rätt bra just nu, men Du är såklart välkommen om din häst behöver fotvård!

 

 

8 sept

Dags för tävlingshelg igen! Idag, lördag, åkte jag och mor till Trelleborg och tävlade agility med mkt bra resultat måste jag ändå säga. Av totalt 4 lopp så blev det inte en enda diskning och Viska lyckades t o m att norpa till sig en pinne i agilityklassen! Duktig hund! Hríms resultat ligger bland de andra tävlingsresultaten här!

 

I morgon fortsätter vi med rallylydnad i Skurup. Jag hade tänkt att Hrím och jag skulle ta sista uppflyttningspoängen i fortsättningsklassen. Sen vet jag inte hur jag gör. Ska jag flytta upp till avancerad klass så får det bli nästa år, men då känner jag rent krasst att jag skulle behöva gå en kurs för att få alla moment rätt. Men i nästa andetag känner jag väl kanske att jag hellre lägger de pengarna på agilitykurser då, för det är ju det jag vill satsa på!

 

Nåja, det reder sig väl med tiden!

 

 

1 sept

Idag tog jag hundarna och åkte till Degeberga för att tävla på Forsakars BKs första agilitytävling! Mycket välordnad tävling som flöt på så pass bra att vi var klara med allt redan klockan ett.

 

Rent rasultatmässigt har jag inte mycket att klaga på! Viska gjorde tre riktigt bra lopp; ett försmädligt pet i andra hoppklassen och ett i agilityklassen, men i första hoppklassen lyckades vi äntligen med att ta en pinne!

 

Hrím diskade sig tyvärr i agilityn, men gjorde trots det ett rätt bra lopp. Hoppklasserna lyckades vi dock riktigt bra i! en fjärdeplats och en femteplats, naturligtvis första utan pinne i båda klasserna. Surt, men nu ska vi träna slalom så mycket vi kan, för det är där det försvinner tid!

 

Också nu i veckan åker jag upp till Blekinge, så behöver du har hovslagare till din häst så är det bara att säga till!

 

 

20 aug

Efter en minst sagt intensiv helg så har jag nu återhämtat mig igen och kunnat ta mig för att skriva något här. Hundarna har hur som helst varit jätteduktiga! Viska gick runt alla sina lopp medan Hrím diskade båda agilityloppen men tog igen det i hopploppen. Han lyckades till och med att roffa åt sig en tredje plats och en pinne under söndagen! Med pinne menar jag att hunden ska vara felfri, inom referenstiden, placerad men också inom de procent av de placerade starterna som placerat sig bäst. Procenten bygger på antalat starter i den klassen.

 

Lägger länkar till filmerna här nedan, som innehåller både Viska och Hríms lopp. Mer ingående om Hrím resultat finns på hans sida.

 

Agilityklass 1 lördag

Hoppklass 1 lördag

Agilityklass 1 söndag

Hoppklass 1 söndag

 

 

10 aug

Då var utställningen i Ronneby avklarad. Han var dösnygg, men visade sig som vanligt inte i ringen så gick ut med Very Good men med bra kritik! Nu laddar vi om inför första agilitystarten nästa helg!

 

 

31 juli

Då var det redan sista juli! Sommaren har bara sprungit iväg, trots att det finns plats för många underbara dagar än.

 

Nu är det lugnt igen efter två veckor med mycket agilityträning, men det ser ut att bli en riktig bra liten agilityhund av min lilla pottsork!

 

Just nu håller är det nedräkning inför hans första utställning i öppen klass, dvs. mot alla "de stora pojkarna" den 10e augusti och helgen efter det gör vi hans första start i agility! Resten av hösten rullar det sedan en utställning till och sedan många starter i agility såväl som rallylydnad! Vi kommer han fullt upp med massa kul!

 

 

14 juli

Små uppdateringar sker hela tiden på hemsidan.

 

Igår kom vi äntligen iväg till Bjuv för att göra Hríms BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning). Han skötte sig precis som vi räknat med även om han var lite trött efter onödigt mycket väntan på vår tur.

 

Idag ska han badas och sedan fortsätter vi med lite mjukträning då vi på torsdag gör den första av tre dagar på agilitylägret.

 

 

28 juni

Då har äntligen registreringen av mitt lilla företag gått igenom; JQ Hovslageri. Prisuppgifter mm finns nu under fliken med samma namn!

 

Sedan jag skrev sist har jag också hunnit fylla år. 22 år... Löjligt att ha åldersnoja, men det är ju inte riktigt det heller, bara "var har åren sen jag flyttade till Östersund när jag var 16 år tagit vägen?"

 

I helgen hade jag dessutom massa roligt inplanerat med Hrím, men han gick och drog på sig en öroninflammation häromdagen så mentaltestet blir uppskjutit till den 13e juli och tävlingen blir inställd helt. Dock kommer jag ändå vara på plats då jag ska sitta speaker hela dagen! Kom gärna och kolla! Rallylydnads- och agilitytävlingar hela söndagen på Simrishamns Brukhundklubb.

 

 

15 juni

Idag debuterade jag och Hrím i fortsättningsklass i rallylydnad och gick ut med 83 poäng. Dock blir han konstig inne på banan, tappar fokus och blir seg. Har dock en plan för hur jag ska rätta till det. Nästa tävling blir om två veckor men sen dröjer det ett bra tag tills nästa igen. Tre kvalificerande resultat i fortsättning innan året är slut ska vi dock ha, men efter sommarlägret i juni så kommer jag även börja tävla agility med honom, så då kommer rallyn i andra hand.

 

Om två veckor är det även dags för Hríms BPH, ett mentaltest! Ska bli riktigt kul att prova något nytt!

 

 

2 juni

Vilken helg! I lördags tog jag och mor våra hundar och åkte till Trelleborg för ännu en rallylydnadstävling. Det var varmt och skönt väder men Hrím kändes lite seg. Trots det skrapade vi ihop 97 poäng, tog vårt sista kvalificerande resultat och vann på kuppen nybörjarklassen! Nöjd matte!

 

Idag blev det valptest på tre stycken rottweiler-valpar på ca 7 veckor! Underbat söta! Tanken var att vi skulle träna lite efter det, men det blev lite mycket snack runt köksbordet, tiden sprang iväg och sen kom regnet. Det fick, när det väl blev uppehålla, helt enkelt bli en liten promenad istället. Viska och Hrím var med och rottisägarna tog med sig tre av sina sex stora hundar plus cocker spanieln. Inga problem med någon av dom, men Hrím tycker att den stora rottishanen är lite väl stor för att han ska tycka att det är okej att lukta på samma fläck samtidigt. Sen var det bara hem och bada och klippa hunden lite.

 

 

30 maj

Då sitter jag här, efter i uppdateringen igen, med en extra hund i huset. Är valpvakt under veckan, till en svart kelpieflicka. Men nu var det ju inte det jag skulle skriva om utan resultaten från förra helgens tävlingar.

 

I lördags var vi i Kristianstad och gjorde vår första start i rallylydnad och det gick verkligen över förväntan! Det var en ganska lätt bana och de fel vi fick var fullständigt onödiga men vi slutade i alla fall på 87 poäng.

 

I söndags körde vi till Skurup. Där fick vi lite mer att bita i och det var utan tvekan mitt fel att vi inte fick högre poäng. Jag snackade bort vår uppvärmning lite men vi gick i alla fall ut på 82 poäng. Så nu har vi efter två tävlingar redan två godkända resultat och till helgen ska vi till Trelleborg och hoppas på det tredje godkönda resultatet och då ha rätt att starta i fortsättningsklass om vi vill.

 

 

19 maj

Har försökt uppdatera tidigare, men tyvärr har det strulat så det inte gått igenom. Nu har jag dock lite roligt att berätta eftersom vi har spenderat helga helgen på Hässleholmsgården och hundutställningarna där.

 

I lördags var det dags för Svenska Pudelklubbens Södra avdelnings vårutställning. Vi fick helt otroligt vackert väder med ca 27 grader i solen. Skönt med värme, men lite i svettigaste och varmaste laget för människor som hundar. Men bra gick det!

 

Jag hade hela tre hundar att visa:

 

Toy-Max Mercury Like "Rufus" (mellanpudel, svart) som trots att han var väldigt morssjuk norpade till sig Excellent med CK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min egen Hrím som skötte sig helt okej och även han fick Excellent med CK. Det är jag väldigt nöjd med! Kritik finns att läsa under hans utställningsresultat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och sist ut var Toy-Max The Pearl "Majken" (dvärg, mörkgrå), som helt klart var den mest lättvisade av de alla tre. Med Excellent och CK kunde vi inte avslutat hennes korta utställningkarriär bättre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och idag, söndag, var det lite mindre trevligt väder. Det började bra med bara moln, men lagom tills vi skulle in i ringen så öppnade sig såklart himel. Resultatet blev därefter... När jag precis skulle gå av bordet efter att domaren tittat på mig så kom det en då kraftig regnskur att vi fick stå kvar på bordet. Tyvärr tog jag det klantiga beslutet att inte flytta honom till vårt eget tält i stället vilket ledde till att domare och ringsekreterare fortsatte prata med honom och han blev såklart bara lägre och lägre. Jag blev även väldigt tråkigt bemött av domaren själv så mitt eget humör var ju inte på topp. Därför fick vi tyvärr bara Very Good.

 

 

9 maj

Sedan igår är nu äntligen är examen avklarad! Skönt att ha det gjort! Det är på grund av detta som hemsidan fått vara lite lidande.

Nu är kan jag titulera mig Utbildad Hovslagare och det är så skönt! Nu kommer nästa fas i livet; företaget ska startas och man ska bli vuxen på riktigt. Skrämmande att lämna skolans värld igen, men såklart roligt att börja på allvar! Kom på nu att jag typiskt nog glömde att ta bild på min examensskoning, men jag har i alla fall skon från smidesprovet kvar.

Nu väntar en dag av packande och städning av lägenheten för i morgon beger jag och Hrim oss söderut igen!

 

 

2 april

Först vill jag passa på att uppmärksamma att familjens första pudel, Toy-Max Ala-Baster "Albin", idag fyller hela 14 år! Grattis till honom!

Trots att vi tog honom på omplacering först när han var 2½ år så har vi nu fått ha honom i nästan 12 år! Jag var bara 10 år när han fick flytta hem till oss efter ett liv av psykisk och fysisk misshandel. Han har drivit oss till vansinne vid många tillfälle och har fortfarande massa hyss för sig, men tyvärr får vi nog ränka med att han inte hänger med så väldigt länge till. Baksidan av djurägande...

 

Nu till något roligare! Jag och Hrím är i skrivande stund på väg upp till Östersund igen och nu drar det verkligen ihop sig! Inte många veckor kvar i skolan nu! Just examen är jag väl inte så nervös för utan det är mer uppstartandet av företaget! Det är med skräckblandad förtjusning jag ser fram emot att bli vuxen på riktigt!

 

 

25 mars

Då har onekligen slutspurten mot examen börjat! Det återstår nu bara sju veckor och för min del är det inte så mycket nerver som tävlingsmänniskan som gör sig till känna. Smidet har gått från att gå okej till stundvis riktigt bra och vissa saker har börjat falla på plats med skoningarna också. Pepptalk på ett litet utvecklingssamtal har också gjort sitt, så jag är riktigt taggad inför detta!

 

För tillfälligt är jag dock hemma på lite "semester". Vi var på Svenska Hovslagarförenings årsmöt i Värnamo nu i helgen och då vi ska fira mormor senare i veckan så tog jag helt enkelt tillfället i akt att vara hemma i Skåne en vecka. (Alltså har jag bara knappt sex veckor kvar till examen!)

 

Under årsmötet tre dagar händer det så himla mycket! Vi kom ner redan på torsdagskvällen, men kom så sent att vi stupade i säng direkt. Hela fredagen var fullspäckad med föreläsningar av Simon Curtis. De handlade i första hand om "clubfeet", alltså bockhovar. Varför de uppkommer, hur man ser de vid ett tidigt stadie som föl, vad man gör åt det då och hur man skor den som vuxen.

 

På lördagen åkte vi iväg till ridhuset en bit bort och det var dags för Simon Curtis att visa hur han åtgärdar de olika åkommorna rent praktiskt. Efter det var det smides och skoningstävlingar och sedan den stora festen på kvällen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ljust och trevligt ridhus med riktigt nice underlag och mycket folk såklart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Också tävlade vår lärare Daniel, som för övrigt blev Årets Hovslagare! Gratttis till honom!

 

 

På bilder nedan finns många intressanta saker att notera. Min allta första egna tanke är att det egentligen inte händer något speciellt. Nästa reflektion är ölburken på städet. En väldigt talande detalj. Nästa är att det är en man som står och smider. Ja, men nedanför står hans lilla Ester och glatt tittar på! Trots att hon var en terrier så var hon ju rätt rolig där hon sprang runt och minglade bland alla människor hela dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi konstaterade även att det bara var en som trotsade kylan och smidde iförd den annars obligatoriska tävlingsklädseln av svart linne. Tyckte även det var roligt att visa att vissa hade lite strul med ässjorna och det blev lite...effekter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varmskoning under skoningstävlingen

 

Nu ska jag och Hrím har lite intensivträning på agilityn när vi är hemma också ska jag anmäla till lite utställningar och någon rallylydnadstävling med.

 

 

 

22 februari

Nu har jag äntligen tid att sätta mig ner och uppdatera vad som har hänt den senaste månaden.

 

Fram till 6 februari hade jag bara fortsatt praktik och vi skodde då om en ny kunds hästar, som tyvärr inte fått några bra skoningar den senaste tiden. Ett bruksnordissto och en fullblodsvalack.

 

I vanliga fall brukar man ta bilder på hur lång hästen är i fötterna och sedan hur snygga dom är när man verkat och skott om. Men i detta fallet var fötterna så gott som avhuggna i tån och dessutom trångskodda (dvs tajt sömning och inget utlägg på skon) vilket gjorde att de fick gå ca 10 veckor innan det ens var lönt att försöka sko om. Innan dess inte funnits något att verka för att rätta till fötterna så de fick helt enkelt sitta.

 

Varför föregående hovis valt att göra såhär vet vi inte, men förebilden är i alla fall tagen ca 3-4 dagar efter skoning vilket det, bortsett från de onödigt kortade tårna, inte ser ut som. Problemet med denna hästen är att han är rätt rak i kotorna vilket gör att man inte riktigt kan ha en rak hovvinkel då hästen praktiskt taget skulle gå på tå i så fall och därmed också påfresta senorna ytterligare. Man måste därför ta ner trakterna men ändå hålla tån rätt kort. Det optimala är även att underlätta överrullningen med en tåriktad sko.

Speciellt svårskodd var han inte heller, vilket gjorde oss än mer konfunderade över valet av sko. En vanlig framsko med tåkappa kunde liksom praktiskt taget tas direkt från kartongen och bara spikas på, både fram och bak.

 

För- och efterbilder på fullblodet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med nordisen här under så var det en gåta varför hon också fått tåsidokappor på framfötterna. Kallblod tenderar liksom till att mest växa i trakterna och/eller rakt upp, som en burk. Därför verkar man gärna mest i trakten för att få en normal hovvinkel, men så var det inte gjort från början. Skon var tillbakadragen otroligt långt och sömmad väldigt modigt. Inte heller på henne behlvde man göra speciellt mycket för att skon skulle passa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ganska snart efter detta åkte jag upp till skolan igen och på vägen stannade jag och Hrím hos Carro i Kolbäck. Det var dags för nästa deltävling i Vintermästerskapen och hon skulle tävla, så vi var självklart på plats. Kallt var och och Hrím fick vara ordentligt påpälsad!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen fortsatte vi vidare mot Östersund under söndagen och på måndag morgon var det bara att börja skolan direkt och då framför allt dra igång smidet igen. Men med tanke på hur länge sedan det var jag smidde så måste jag säga att det gick rätt bra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen fick jag sko en bruksnordismärr fram, som kom in tillsammans med sin son, som varit på besök nga gånger under vintern pga rätt ordentliga uppackningar i sina små bebisfötter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En annan skoning jag är nöjd med. Andra gången jag skor henne. Hon har lite avlånga fötter utan att egentligen vara för långa i tån, men för att underlätta överrullningen skos hon utan tåkappa fram. Bak har hon inte heller haft kappor tidigare, men eftersom fötterna nu såg bra ut där fick hon sidokappor där, helt enkelt för att formen på hennes fötter ser ut så :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Något annat roligt som händer framme i mars är Svenska Hovslagarföreningens årsmöte. Dit ska vi faktiskt åka allihop, trots att det blir en rätt ordentlig resa ner till Värnamo. Under årsmötet händer det massa kul, bl.a. så anordnas det lite tävlingar och i en av dem ska våra lärare Daniel och Johanna vara med. De ska vara med i en klass som heter Eagle Eye, vilken går ut på att under nga sekunder kolla på en hov, form, storled osv osv, för att sedan smida en sko på tjugo mminuter som då ska passa denna hoven. Med anledning av detta så ville Daniel jävlas med oss och ville därför att vi skulle göra samma sak, fast vi behövde inte få till en klar sko utan bara formen och tåkappa. Jag vann vår lilla inbördes tävling!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så så långt har vi kommit nu och det känns himla bra. Inte många skoldagar kvar till examen!

 

 

 

23 januari

Nä, gårdagen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Efter lite motgång på praktiken så var vi klara redan till lunch. Fick telefonsamtal att jag kunde åka till Tomelilla och hämta mitt set med blyertpennor som jag beställt också gjorde jag inte andra ärenden också, när jag ändå var där. På vägen hem gick det inte riktigt som planerat utan jag gjorde skrot av min lilla Skorpan :(

 

Som tur var tog det bara på högersidan och jag klarade mig undan med blåslagna knä och några brutna naglar. Jag har dock ingen annan att skylla än mig själv. Nu blir det till att jaga tag på en ny liten bil eftersom jag fortfarande har praktik och dessutom ska köra tillbaka till Östersund om 2½ vecka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21 januari

Efter att varit riktigt långledig nu i snart en vecka så blir det praktik igen i morgon. Var ute på eget jobb i onsdags. Det skulle varit två vanliga verkningar men det blev lite mer att göra på fjordingen då hon hade fått uppackningar i tån på tre av fötterna. Bara att verka hoven normalt och sedan verka upp och göra rent där uppackningarna som nog suttit där ett tag. Ägaren hade reagerat då det då det börjat spricka upp, men nu är det åtgärdat och jag ska dit och kolla dem igen innan jag börjar skolan. Den andra hästen var en 3-årig islänning som ville skutta runt lite, men hon var en fin, smäcker typ som med lite massa till, och så småningom muskler, nog kan bli en trevlig ridhäst.

 

Idag står borstning av Hrím på schemat, vilket också redan är gjort och sen ska även gamla Albin få sig en omgång i duschen! Han är inte badad sedan innan jul, så det kan vara dags. Dock får det bli så sällan eftersom han 1; inte har så mkt päls och 2; inte orkar vara så länge uppe på trimbordet längre.

 

Jag har även kommit igång och börjat teckna lite igen. Förut var det med Twilight-relaterade motiv, men nu blir det mycket Merlin-inspirerat! Nästa på tur är Guinevere!

 

King Athur Pendragon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merlin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 januari

Har tagit det lugnt i helgen. Fick dock rycka ut på en tappsko igår, som kunnat vara ordentlig skadad men som tur var bara förlorat lite hovvägg. Han hade trampat loss skon som vridit sig så kappan hamnat i sulan. Som tur var hade det inte hänt ngt utan det var var att spika tillbaka skon och åka hem.

 

Idag tyckte hundarna att vi va dödstråkiga men de fick i alla fall vars ett spår vid lunch, så lite har de fått göra i alla fall. Dock längtar jag väldigt mycket efter att få komma igång på allvar med träningen och tävlingssuget ska vi ju inte ens snacka om!

 

Jag kommer försöka tävla så mycket jag bara kan i sommar och drömmålet skulle ju vara att flytta upp i Fortsättningsklassen i rallylydnaden och ta en eller flera pinnar i agilityn. Hur det sedan blir får framtiden helt enkelt visa men nog hade det varit kul!

 

I morgon blir det badning av en liten hund på förmiddagen och sen ska jag jobba på eftermiddagen. Sen blir det jobb på tisdag men förhoppnbingsvis ledigt resten av veckan.

 

 

10 januari

Då var det äntligen helg snart igen och det känns som att motivationen för hundträningen äntligen är tillbaka! Idag åkte jag och mor iväg och tränade lite rallylydnad. Det är eftermiddagsträningar så det är väldigt sällan det blir att vi kör dit men idag slutade vi båda så det var möjligt. Jag är så himla nöjd med Hrím!

 

För er som inte är insatta i vad rallylydnad är så kan man kort beskriva det som en blandning av vanlig lydnad och agility. De vanliga momenten som fotgående, sitt och ligg är med men med lite annat upplägg. En bana med skyltar sätts upp och sen går man den banan i rätt ordning och gör det som står på skyltarna och får poäng för det. Tiden tas också men den spelar bara in om det står mellan två ekipage till vinnarplatsen eller om ett ekipage tagit för lång tid på sig. På tävling är man uppdelad i 4 olika klasser; nybörjar-, fortsättning-, avancerad och mästarklass. När man startar första gången är det naturligtvis i nybörjarklassen och sedan flyttas man upp när man gjort ett visst antal godkända starter i den klassen. Man börjar alltid med 100 poäng och får sedan poängavdrag för olika missar på varje moment.

 

Hur som helst så var banan som stod uppställd inte någon nybörjarbana så Hrím och jag fick knacka oss igenom skyltarna som tillhör fortsättningsklassen. Men han var så duktig! Vi hittade även lite knappar tillsammans och även några svagheter som vi måste träna mer på, men jag ser ritkigt fram emot vårens träning!

 

Häromdagen var vi med hundarna i Simrishamn också. Gick först en runda med dem och sedan tränade mor och Viska lydnad medan jag och Hrím dammade av oss på agilityplanen. Vissa saker gick ju bättre än andra så slalomen måste vi fortsätta med. Han har fått för sig att "bryta ut" på samma pinne varje gång vi tar slalomen om jag inte är på honom direkt.

 

Även säcken har vi haft problem med men jag hittade motivationen för honom! De sista gångerna vi tog den gjorde han det nästan helt själv och fick varje gång bollen så att han riktigt drog ut ur säcken! Så duktig var han! Så här kommer filmer från den träningen (säcken kom dock inte med).

 

http://www.youtube.com/watch?v=WXtDCj9hxPQ&list=UUekD2bc6WBQu7dnH92LVYlQ&index=2

 

http://www.youtube.com/watch?v=B22qoTHz96s&list=UUekD2bc6WBQu7dnH92LVYlQ&index=1

 

Som syns på första filmen så är han långt ifrån säker på slalomen men det andra går bra. Men gud vad vi var ringrostiga!

I helgen blir det mer hund, men i morgon blir det jobb mer eller mindre hela dagen och sedan ska jag hålla fredag, utan tvekan!

 

Ha det bra!

 

 

 

7 januari

Så var det nya året här. Jag började på en sammanfattningen men insåg ganska snart att det inte var mkt att skriva ner. Bjuder därför på en film från gårdagens hundaktivitet istället. Trodde i min enfald att jag skulle kunna få in filmen här, men ni får tyvärr hålla till godo med en länk.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Opn7DDSlGDw&feature=youtu.be

 

Först gick mor ut ett spår till Viska, sen tog vi hundarna och gick ner på stranden. Där fick det först jaga bollen lite sen gick vi längs stranden för att sedan fortsätta in i skogen. Innan Viska fick gå sitt spår så gjorte vi ett spår/uppletande/sök till Hrím. Jag gick helt enkelt ut i skogen och satte mig. Hrím spårade lite, tog vittringen lite och när han inte såg över gräset och kullarna så ställde han sig på bakbenen och spanade!

 

 

2013

 

 

24 december 2012

Jobbade tillsammans med Camille Jöre fram till i lördags, men nu är det ledigt! Så God Jul på er!

 

 

13 december

Då tar vi update för nästan hela vistelsen på skolan för denna gången då. Det blir mest bilder.

 

Först en hornspricka som kom in. Denna kom sig helt av att hoven först inte blivit verkad innan sommarbetet så den blivit lång och ful och sedan inte blivit ordentligt omskött när den väl blev verkad. Alltså något som helt kunnat undvikas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standard för en spricka är att man helt enkelt tar bort blecket och verkar hoven. I detta fallet var det viktigast att få tillbaka hovväggen i tån. Jag har tyvärr ingen bild på det men hovväggen hade, precis som man ser på sidorna, flytit iväg. Målet är att ha en hovvägg som är rak från kronrand till golv, vilket inte var fallet här. Nästa årgärd är att helt enkelt börja skära rent i och runt sprickan.

 

Som man ser så blev det mkt bättre bara av verkningen men nu ska all smuts och alla bakterier också bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lite renskurit men det är fortfarande svart gojs med bakterier kvar under hovväggen in åt höger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och såhär såg det ut när allt dåligt var borta. Det som går ut att vara en rätt djup spricka från golv till tak tänkte jag säga, men ni fattar, var värst på mitten. Vad man vill nu är att stabilisera den så att det inte fortsätter spricka upp. Denna sprickan kunde man alltså se röra sig när hästen trampade på foten. Gör man ingenting åt det kommer den aldrig att läka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var först inte tänkt att han skulle få en platta igen utan det skulle bara nitas ihop, men eftersom sprickan blev så pass bred sp var det enda alternativet. Han skoddes även med en sko med lite tvärare tå och sidokappor för att hjälpa till att hålla ihop sprickan inte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Han hade även början till en likadan spricka på andra foten också, men där räckte det med att verka och lägga på en likadan sko.

 

 

Någon dag senare som det in en liten fölis som hade problem med uppackningar och lite bärrandsröta. Detta året har inte varit något bra år för föl. Med en blöt sommar på redan mjuka bebisfötter, fortsatt blött in på hösten för att sedan frysa på, hovväggarna ger sig där det är lite röta och det är fri väg in för bakterier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denna stackaren hade ingenting annat kvar att gå på än sulan när det var klart så det var bara att gipsa, först med vanligt gips och sedan plastgips utanpå. Sen blev det boxvila och liten hage för mamma och barn tills gipset ska av/bytas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Också slutligen en bild på lilla Isaks fötter, som nu är bit in på sin läkning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 december

Då var det första advent och vi har dessutom äntligen fått snö! Tråkigt nog bara halvslaskig kramsnö, men det är i alla fall vitt ute.

Idag blir det även första julbordet och morgon åker jag upp till skolan igen, bara 2½ vecka denna gången, sen är det juuuul!!

 

Praktiken denna perioden blev riktigt bra! Nu ska det bara införskaffas en ny hammare, som stått på listan länge, och så småningom en ny verktång så är jag utrustad. Skodde en till av Camillas hästar. Skoningen ser lite annorlunda ut då jag skodde som hon gör, dvs. raspar ingenting utanpå hoven. Det fattas även lite horn på vänsterhoven för han hade en tappsko där.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrím har även fått pälsen tillfixad inför julen, så den kan växa sig riktigt fin tills dess också har mor stickat byxor till hans ylletäcke så att han inte ska frysa om benen nu när han är rakad.

 

 

12 november

Jättemycket har inte hänt sedan den 4e. Jag har fortsatt min praktik som nu flyter på himla bra. Jag känner mig säker på det jag gör och ser faktiskt lite fram emot "provexaminationer" och såklart själva examinationen.

 

Denna helgen spenderades Varberg, hos Anna och Anders, vänner från halvåret vi bodde i Ängelholm. Hundarna blev rastade med hjälp av deras två stora blandraser och jag fick rida lite på hennes hästar. Hon har fyra islänning; två sto och två valacker. Det ena stoet har jag ridit innan men är inte speciellt förtjust i medan det andra stoet är ett nyinköpt (nåja, hon var där inte för ett år sedan) 2-klassto bed. 7,74 som fyrgångare. Lite kvar i träningen men rätt trevlig att rida med bra kapacitet! Här nedan kommer lite bilder från helgen. (Ni får ha överseende med kvaliteten.)

 

 

Lördag

 

Söndag

 

 

4 november 2012

Hríms flikar är nu uppdaterade så kika gärna in hans filmer här.

 

Han har även fått en ny frisyr. Han kommer hädanefter ställas i continental, något ung kan tyckas, men det är lika mycket för att jag personligen tycker bättre om denna frisyren som av praktiska skäl. Frisyren kommer vara helt klar till nästa utställning i maj, så då kommer klippningen se lite annorlunda ut eftersom bollarna bak på rumpan inte är klara än.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Även agilityträningen går framåt men han har också fått mycket mer självförtroende och seglar ibland iväg. Det är dock ingen tvekan om att han vet vad som gäller och tycker att det är superkul! Det vi tränar mest på nu, och planerar att vara "klar" med till vinteruppehållet, är säcken (en tunnel med släp som de måste putta upp själva). Den har vi fram tills nu inte tränat speciellt mycket på och också varit det hinder som han haft svårast för. Nu lägger vi dock på ett kål i träningen med den.

 

I fredags var jag dessutom uppa på Växjö Internationella och ställde Binks, en röd championhane. Ägaren hade fått hinder av olika anledningar och frågade mig då. Lite nervöst att ställa en praktiskt taget helt okänd hund, i championklass på ett ställe var aldrig varit på. Tyckte dock vi skötte det fint och åkte i alla fall hem med ett "Excellent". Mer om Binks kan man läsa på http://www.pebblesse.wordpress.com

 

Hovslagarpraktiken har också ordnat sig nu. Jag går hos både Camilla Jöre och Rebecca Giegold blev det hastigt och lustigt. Kul, intressant och lärorikt!

 

 

21 oktober 2012

Då var två dagar på hundutställningar klara. Usch vad trötta vi är, jag och hunden! Men Hrím har varit fantastiskt duktig faktiskt! Han fick "Excellent" båda dagarna och även "HP" (dvs Hederspris) igår. Igår var domaren helt okej tyckte Hrím, men idag var det en annan domare, som tar lite mer plats rent energimässigt, vilket också avspeglade sig på Hríms beteende. Han blev alltså lite mer försiktig men jag är ändå nöjd med honom och framför allt kritikerna han fick båda dagarna! Resultat och kritik finns att läsa här.

 

Helgens skörd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18 oktober 2012

Då var vi en bra bit in i oktober nu. Jag har tyvärr haft lite struligt med praktiken men hoppas på att det reder ut sig snart. Har som tur är haft lite egna jobb och hunden kan man alltid fördriva tiden med.

 

Hrím har förresten börjat bli riktigt, riktigt duktig liten agilityhund! Vi gick en agilitykurs strax efter att jag kommit hem, som verkligen har hjälpt! Första gångerna vi sprang bana var på kursen och efter det har det bara flytit på! i tisdags blev vi dessutom 8 av 19 starter på träningstävlingen och vi tog då hela slalomen (tränar annars bara den i delar) för första gången! I helgen blir det utställning och sen ska han få ny frilla som han ska få ett halvår på sig att växa i.

 

Såhär ser han ut nu, nyklippt och fin, dock inte uppstylat så det ser lite platt ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 septmeber 2012

Att komma hem till Skåne innebär inte bara att få träffa min lilla hund igen utan också fullt upp med annat. Tanken på hemsidan har glidit undan totalt men nu får jag skärpa mig! Några nya bilder att visa har jag tyvärr inte, men två från strax innan jag åkte hem hittade jag.

 

Skodde en privatägd islänning. Syns inte lätteväl men ena bakskon satt tragiskt mycket snett! Hittade ingen anledning till att sätta den så snett, men han fick i alla fall en mindre sned sko på sig i alla fall.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det tråkiga med denna skoningen var även att första vinterdojjorna kom på. Japp, vintern är på ingång.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 september 2012

Då så, nästsista veckan innan praktiken avklarad. Den har varit rätt lugn. Rutinjobb om man kan säga så.

En häst från förra veckan kom in och blev "ombandagerad". Rätt allvarlig röta upptäcktes när han skulle skos och den skars ren med följd att strålfårorna med djupa och det blödde en del. Det blev ordentligt rengjort och sedan fick han sko med sula och tjärdrev för att kväva och hålla borta smuts och bakterier. Igår kom han alltså in igen efter en vecka och skulle kollas. Jag fick skära lite ytligt för att se så att rötan inte blivit värre och se att det inte uppkommit några fickor, rengöra och sedan slå på samma beslag igen. Det såg bra ut och han ömmade inte så nu läggs nog inte skon om igen förrän nästa skoning om 4-5 veckor.

 

Enda bilderna från veckan. Ibland får man lite sämre fötter att jobba med. Denna hästen, ett kallblod, hade trampat av sig skon på höger ben, som synes. Hoven var därför lite mindre och eftersom de nästan inte växer alls i tån utan gärna bara i trakterna så blir man inte riktigt av med det dåliga hornet. Man får helt enkelt göra så gott man kan för att minska avtrampningsrisken och sedan hoppas att skon får sitta kvar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 september 2012

Okej, börjar med gårdagen.

Vi fick en hov att mäta på och uppgiften var att göra en tvärtåsko. Dvs en sko utan tåkappa som är relativt rak i tådelen och tänkt att ligga över eller strax bakom lemellranden, om man t.ex vill korta tån. När man ska göra en sådan här sko så brukar man ta en fabrikssko, dumpa kappan och rikta den som man vill ha den, men uppgiften idag var alltså att smida den från grunden.

 

Jag började med en järnbit, som var för

lång och blev bara värre och värre ju

mer jag gjorde, därför struntade jag i

den och tog en ny bit istället. Därför

blev det lite bråttom så på 1½ timme

snodde jag ihop denna skon, som jag

faktiskt blev riktigt nöjd med. Några

knack till och den hade passat hoven

perfekt! Mycket nöjd!

 

 

 

 

 

 

 

Tog även bild på skorna vi gjorde tidigare i veckan. Fick en smidesövning där vi skulle smida efter mått och få till en så lik form som möjligt. Nyttigt men jäkligt jobbigt eftersom vi fick bredare järn än vanligt att jobba med. Tror det vi brukar ha är 20 mm brett och det vi fick denna gången var 25 mm. Det blir lite tyngre att jobba med, men det blev rätt snyggt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sen skodde vi på eftermiddagen och jag gjorde min första skoning med flappsula. Tyvärr var högra framhoven rätt tråkig på utsidan så Daniel fick hjälpa mig att sömma där.

Anledningen till att just denna hästen skulle ha flappsulor vet jag faktiskt inte, men med en sådan här sula så tillåter man hoven att röra sig med då den bara är järnskodd precis fram i tån. Det går dock att brodda precis som en sko, i hålen bak på sulan. Skodde en annan av skolhästarna med flapp också. Han har rätt trånga, långa och allmänt fula fötter riktigt kraftiga ballförskjutningar på båda framfötterna. Han tyckte i alla fall att det var riktigt läskigt att gå de första stegen efter att han blivit omskodd.

En klar fördel är ju också att flappsulan är förhållandevis svår att trampa av. Trampar hästen baktill på sulan, som den skulle gjort med en järnsko, så viks ju bara sulan undan, men floppar tillbaka igen.

 

Också till dagens smideslektion; "Ni

har ca 30-40 min på er att göra en

sko."

Jahapp! Bara att sätta igång då. Gick

faktiskt över förväntan. Man

planerade lite bättre, använde sig av

värmen och fokuserade. Rätt trevligt

att jobba under stress ibland. Hade

jag värmt en gång till hade jag fått

till formen mycket bättre också, men

för att ha tagit ganska exakt 35

minuter att göra så måste jag ju

säga att jag är rätt nöjd ändå. Trots

att smidet inte ligger högst på listan

över roliga saker att ägna sin lediga

tid åt så är jag riktigt peppad att

hålla gång smidet i höst. Jag har ju

som tur är möjlighet till ässja, om jag inte får för mig att köpa en egen lite gasolässja. Vi får väl se.

 

 

 

5 september 2012

Skapligt ambitiöst med två inlägg på samma dag, men eftersom vi dissekerade ben och hovar idag så blev det ju en del bilder. Av förklarliga skäl tog jag ju inte bilder under tiden sm vi skar i benen men när vi sedan plockade sönder en hov så blev det lite bilder.

 

En hovkapsel av en ponny som haft fång. Om man ni inte vet hur friska lameller ser ut så kan ni sägert googla på det. Här ser man i alla fall helt söndertrasade lameller, pga fången. Bilderna är klickbara så man kan se dom i större format.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovben och stålben uppifrån

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jämförelse

Hovbenet som det faktiskt ser ut från sidan, till vänster, och hovbenet, med hovkapsel, som man oftast ser det i böcker mm.

Hovbenet ligger ju inte helt plant med backen inne i hovkapseln men det ligger betydligt mkt planare än vad man tror när man ser hoven i genomskärning.

På foten med hela hoven ser man också att denna hästen haft en bra balans i hoven då hovbenets framsida och hovens framtida går parallellt med varandra.

 

 

5 september 2012

Eftersom jag inte haft något roligt att skriva om den senaste veckan så har jag helt enkelt låtit bli, men nu har jag lite biler att visa.

 

Skodde en travare igår, som under sommaren

haft en hovböld. Den hade läkt ut av sig själv

men kvar blir ett hål. Denna hovbölden, som

så många andra, satt i trakten vilet

resultarade i att jag fick verka bort hela den

laterala (utsida) trakten för att bli av med det

smuts- och bakteriesamlande hålet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att dels kompensera för detta, men också hindra skon från att kröka sig vi belastning där den inte längre får något stöd av hoven, så hjälpte Daniel mig att göra en ringsko till denna hoven. Här är lite bilder på resultatet. Eftersom travarna skos var 5-6 vecka och inte har jättemycket tillväxt så kommer det nog ta 2-3 skoningar innan det är helt återställt, men vi får väl se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 augusti 2012

Inga bilder från dagens skoning. Första travaren för terminen. Lång i tårna, framför allt fram, men gick att rädda rätt hyfsat.

Var ute och gick igår kväll. Hade det väldigt mysigt och hittade några bra hovavtryck.

 

Ett från en fölis...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...och ett från en skodd hov som jag hittade på travslingan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I morgon blir det smide på förmiddagen och skoning på eftermiddagen. Smidet ska jag verkligen försöka hålla igång med i höst, men först måste jag hitta en praktikvärd vilket inte är så lätt. Kom gärna med tips, i sydöstra Skåne.

 

 

27 augusti 2012

Företagande...

Ekonomi...

Bokföring...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 augusti 2012

Första veckan i skolan avklarad. I princip alla skolans hästar ska skos på efter sommarens betesgång så det är en del att göra. Dock börjar inte de nya ettorna skolan förrän på måndag så det har varit ganska lugnt.

 

Problemet med att hästarna

gått utan hovvård hela

sommaren, bara fått skorna

ryckta i våras, är att det gärna

blir lite problem med

hålväggar, lite långa fötter

och dylikt.

 

Det kan vara såhär lite åtgång,

som kan verkas bort och försvinna på en eller två

skoningar eller...

 

 

(Klicka på bilderna för att se större.)

 

...så kan det hinna bli såhär illa

Anledningen till att det blir

såhär är mest troligt att

bakterierna tar sig in via

de gamla sömhålen.

Eftersom dessa bakterier

inte vill ha något syre lever

de mycket gott där

innanför hovväggen.

Sedan börjar det packas

upp grus, mer bakterier,

mindre luft osv.

För att bryta denna cirkel

måste man alltså klippa

upp och skära bort

skadat horn, all grus och alla bakterier. Och eftersom man öppnar upp det helt kommer inte bakterierna kunna frodas igen.

Problemet nu är dock att vi tagit bort så mycket hovvägg att vi måste kompensera för detta. Skon tillpassas som vanligt men i detta fallet lades sedan en sula på och hålrummet fylldes med silikon för att det inte ska samlas grus, och annat som inte ska vara där, mellan sulan på skon och hästens sula.

De mindre hålväggarna som gjordes vid på den andra hästen var inte så allvarliga att ngt mer behöves inte göras mer än att ta bort det sjuka.

 

När vi kommer ut i arbetslivet som utbildade hovslagare i maj kommer vi troligtvis inte få hålla på med sånt här. Det är fortfarande lite diffust i lagtexterna, men för att vara så den säkra sidan ska vi egentligen bara konstatera att den har en hålvägg men sedan lämna över själva arbetet till en av Jordbruksverket godkänd hovslagare.

Det som är diffust med detta är dock att jag kan få göra det, om jag vet vad jag gör och inte gör mer skada när jag klipper upp det än själva hålväggen.

 

Jag ska försöka uppdatera åtminstone en gång i veckan och visa så mycket bilder jag kan. Shoppalong!

 

 

24 augusti 2012

 

Nya hemsidan publicerad! Skriv gärna till mig om det är någon felstavning eller något i layouten som du tycker att jag borde de över.

 

Copyright © Jenny Karlsson